Dierenmisbruik in kunst

Comité Dierennoodhulp verbaasd over vrijspraak Tinkebell

21 januari 2011 - De kunstenares Katinka S. (31), alias Tinkebell, is vrijgesproken van het mishandelen van hamsters. Dat meldde Rechtbank Amsterdam vanmiddag. Comité Dierennoodhulp, dat eerder aangifte deed tegen de kunstenares, is teleurgesteld.

hamsterbal Het Openbaar Ministerie had een boete geëist van 950 euro, waarvan 475 euro voorwaardelijk. Tijdens de tentoonstelling 'Save the Pets' in januari 2008 heeft de kunstenares tientallen hamsters vier uur per dag opgesloten in zogenaamde hamsterballen. Volgens de rechtbank is niet aangetoond dat de knaagdieren in hun gezondheid of welzijn zijn geschaad.

Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp is verbaasd over de uitspraak. "Dieren worden nog steeds niet serieus genomen. Als er kinderen in een speelbal waren opgesloten was er wel ophef geweest." Ze gelooft niet dat Tinkebell met haar kunst juist aandacht wil vragen voor misstanden met dieren: 'Als ze lef had gehad, dan had ze geen advocaat genomen. Dan had ze straf gekregen en daarmee ten minste echt iets aangetoond.'

"Maar dan nog had ze beter zelf in een hamsterbal kunnen gaan zitten, zonder dierenleed te veroorzaken." zegt van de Werd. 'Tinkebell wil vooral aandacht voor zichzelf en ik hoop niet dat ze deze uitspraak ziet als een vrijbrief om dieren te blijven mishandelen.'

Lees ook: 'Boete voor hamsterkunst'

naar boven 


Tinkebell zelf weinig creatief
OM: 'Het zoeken van publiciteit mag niet ten koste van dieren gaan'

7 januari 2011 - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam een geldboete geëist van 950 euro, waarvan 475 euro voorwaardelijk, tegen kunstenares Tinkebell, het pseudoniem van Katinka Simonse. De kunstenares staat samen met voormalig galeriehouder Marcelo Segal terecht voor de mishandeling van 95 hamsters in januari 2008. Tegen Marcelo Segal is een geldboete geëist van 475 euro.

Tinkebell liet op AT5 weten dat zij de eis van het OM weinig creatief vindt. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet: alsof het van zoveel creativiteit betuigt om naar aanleiding van het zien van wat youtube filmpjes waar hamsters in ballen rondrennen dit op grote schaal na te apen en dit een kunstproject te noemen. Veel creatiever zou het geweest zijn wanneer Tinkebell zichzelf in een grote bal had opgesloten en zo de galeriebezoekers een spiegel had voorgehouden over hoe absurd men met dieren omgaat. Daarvoor had ze geen enkel dier hoeven te misbruiken.

Tinkebell verscheen zelf niet op de rechtzitting. Zij bakte liever een appeltaart en liet haar advocate Inez Weski voor haar opkomen met een vat vol tegenstrijdigheden. Zo beweerde advocate Weski dat Tinkebell de hamsters juist in de ballen had gestopt om te willen laten zien hoe absurd we met dieren omgaan. Maar de rest van het pleidooi sprak dit weer in zijn geheel tegen. Volgens advocate Weski had Tinkebell zich gehouden aan de adviezen en huisvesting van de (brood)fokker waar de hamsters vandaan kwamen. Voor de tijdsduur om een hamster in de hamsterbol te zetten is niets wettelijks geregeld. De waarschuwing op de verpakking hoeft men daarom niet al te serieus te nemen. Bovendien was er een verzorger die de hamsters in de gaten hield, aldus advocate Weski. Absurditeit die tot dierenmishandeling leidt mag blijkbaar van haar niet gestraft worden.

Wij zijn blij dat het OM onze aangifte van dierenmishandeling zo serieus heeft behandeld. De officier van justitie stelde dat Katinka Simonse zich opzettelijk schuldig heeft gemaakt aan overtreding van artikel 36 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Zij was op de hoogte van de waarschuwing die er op de verpakking stond om de hamsters er niet langer dan 30 minuten in te laten en heeft deze bewust genegeerd. Zij heeft opzettelijk de hamsters drie dagen per week vier uur lang opgesloten in de ballen, zonder dat zij vrije toegang tot water en drinken hadden. Daarnaast zaten er te veel hamsters in een kooi gehuisvest en heeft de officier er geen boodschap aan hoe de fokker zijn dieren huisvest, deze staat niet terecht.
Negen hamsters hadden korsten op de kop en twee hadden een ontstoken oog. Er is sprake van opzet en geen redelijk doel voor een uitzondering. Het zoeken van publiciteit mag niet ten koste van dieren gaan.

Natuurlijk hadden wij graag gehad dat de geldboete die geëist werd nog vele malen hoger was. We hopen nu maar dat Tinkebell zich enkel nog blijft bezighouden met het bakken van appeltaarten. Daar kan ze haar creativiteit in kwijt zonder dat zij er dieren mee schaadt.

De rechtbank doet op 21 januari uitspraak.

naar boven 


Tinkebell om dierenmishandeling voor rechter

Op 7 januari 2011 moet kunstenares Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell, voor de meervoudige kamer verschijnen. Ze wordt ervan verdacht 95 weerloze hamsters voor haar kunstproject 'Save the pets' te hebben misbruikt.

Tinkebell liet in januari 2008 de hamsters veel te lang, 4 uur, in de hamsterbal rond rennen, terwijl 20 minuten maximaal is toegestaan (anders raken de dieren gestresst). De dieren zaten gevangen in een voor hen onnatuurlijke omgeving en werden gedwongen om, of ze het nu leuk vinden of niet, urenlang in een bol voort te bewegen al rollend en tollend.

Na hun gedwongen renuurtjes werden de hamsters verdeeld over twee te kleine, tochtige kooien die ernstig vervuild waren met uitwerpselen. Ook was er onvoldoende water en voedsel aanwezig en hadden hamsters korsten op hun hoofd en één een beschadigd oogje.

Nadat Comité Dierennoodhulp aangifte had gedaan van dierenmishandeling zijn de dieren op 24 januari 2008 door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming inbeslaggenomen. De hamsters zijn na de inbeslagname bij de diverse knaagdierenopvangen in ons land ondergebracht en hebben uiteindelijk allemaal een goed thuis gekregen.

naar boven 


Protest tegen performance Hermann Nitsch

 

 

Zaterdag 19 september 2009 protesteerden Comité Dierennoodhulp en Stichting Rechten voor al wat leeft in Tilburg bij het Zwijsenpand tegen de performance van Hermann Nitsch. Voor deze performance was er speciaal een varken besteld en geslacht. Achteraf bleken er ook nog eens zes vissen voor de offerrituelen van Hermann Nitsch te zijn opgeofferd. Het is ontoelaatbaar dat kunstenaars dieren misbruiken en doden. Kunst mag nooit ten koste van levende wezens gaan.

De honderden sensatiezoekende studenten kregen een protestpamflet in hun handen gedrukt maar trokken zich hier helaas weinig van aan en schaamden zich er niet voor om zich schuldig te maken aan dierenmishandeling om zo ‘dichter bij hun animale gevoelens’ te komen.

Dieren misbruiken voor zogenaamde kunstuitingen komt regelmatig voor. De Partij voor de Dieren stelde eerder al vragen aan CDA-minister Verburg met als doel een verbod hiervoor te verkrijgen. Helaas ziet deze dieronvriendelijke minister hier de noodzaak niet van in. Bekende voorbeelden van het misbruiken van dieren door kunstenaars zijn: Een goudvis in verf dopen en die langzaam laten doodspartelen op een doek. Het door een shredder willen halen van eendagskuikens. Het vermoorden van een kat en daarvan een handtas maken. Hamsters tijdens een expositie opsluiten in een loopbal waardoor ze urenlang gedwongen zijn om rond te tollen. Een hond zonder eten en drinken vastketenen in een expositieruimte en zo langzaam laten versterven. Uitheemse dieren kopen bij een dierenwinkel en loslaten in een leefomgeving in de vrije natuur die niet past bij de dieren waardoor de dieren tot sterven gedoemd zijn.

naar boven 


Aangifte dierenmishandeling op Tilburgs cultuurfestival Incubate

 

 

9 september 2009 - Comité Dierennoodhulp en Stichting Rechten voor al wat leeft hebben aangifte gedaan bij de politie van de gemeente Tilburg in verband met dierenmishandeling die gaat plaats vinden op het Tilburgse festival Incubate. Op dit door de gemeente Tilburg gesubsidieerde festival dat plaats vindt tussen 13 en 20 september geeft de 71 jarige Oostenrijkse hoofdgast Hermann Nitsch een performance over offerrituelen met een speciaal hiervoor gedood varken. De dierenorganisaties vinden dit in strijd met artikel 36 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren dat luidt dat het verboden is om dieren zonder redelijk doel in hun gezondheid en welzijn aan te tasten. Kunst mag nooit ten koste van dieren gaan. Daarnaast achten zij deze vorm van omgaan met medeschepselen in deze ‘kunst’uiting zowel bizar primitief als wreed en ziekelijk en met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is geen redelijk doel dienend.

Er is bij de politie aangifte gedaan van dierenmishandeling tegen ‘kunstenaar’ Hermann Nitsch, de organisatoren van het festival en B&W van de gemeente Tilburg die dit festival subsidieert en die bij navraag weigert inhoudelijke uitspraken te doen over dit strafbare feit, hiervan geheel op de hoogte was en verklaart de kunstenaars in deze onnodige dierenmoord de vrije hand te geven. Lees hier de rest van het persbericht.

Ondertussen heeft op 11 september de woningcorporatie die eigenaar is van de kapel waar de performance van Hermann Nitsch met het varken plaats zou vinden laten  weten dat zij niet wil dat dit in haar kapel plaats vindt.

naar boven 


Hamsters Tinkebell inbeslaggenomen

24 januari 2008 - Na de aangifte van Comité Dierennoodhulp heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) op 24 januari 2008 in samenwerking met een hondengeleider van de politie Amsterdam-Amstelland honderd hamsters van kunstenares Tinkebell in beslag genomen. Katinka Simonse, beter bekend onder de naam Tinkebell, gebruikte de diertjes voor haar project 'Save the Pets', waarin ze de hamsters urenlang liet rondrennen in felgekleurde plastic ballen. De dieren zaten gevangen in een voor hen onnatuurlijke omgeving en werden gedwongen om of ze het leuk vinden of niet zich urenlang in een bol voort te bewegen al rollend en tollend.

Update 2010: De hamsters zijn na de inbeslagname bij de diverse knaagdierenopvangen in ons land ondergebracht en hebben uiteindelijk allemaal een goed thuis gekregen.

naar boven 


Aangifte wegens dierenmishandeling en moord op kat door ‘kunstenares’ Tinkebell

 

Klik hier voor het persbericht

naar boven 

 Valid XHTML 1.0 Transitional