Misbruik van dieren voor vermaak, tradities en kunst 

Comité Dierennoodhulp voert al jarenlang actie tegen het misbruiken van dieren voor tradities, kunst en vermaak. Volgens de Wet dieren mogen dieren niet onnodig in hun welzijn aangetast worden als er geen redelijk doel is. Het is voor ons overduidelijk dat het misbruiken en mishandelen en doden van dieren voor vermaak, tradities en kunst geen redelijk doel dient en dus in tegenspraak is met de Wet dieren. Niet alleen vanwege het onnodige dierenleed, maar ook omdat deze vormen van misbruiken van dieren een heel verkeerd voorbeeld geven, blijven wij hiertegen actie voeren. Het misbruiken van dieren voor vermaak, tradities en kunst is niet meer van deze tijd.

Een aantal voorbeelden van vermaak met dieren waar Comité Dierennoodhulp de afgelopen jaren actie tegen gevoerd heeft zijn:

  • De haan van Schiermonnikoog die voor de Kallemooi-traditie tijdens het Pinksterfeest ieder jaar in een mand wordt opgesloten om op 18 meter hoogte daar drie dagen lang in weer en wind aan een mast te hangen.
  • Kuikens die met Pasen als levend etalagemateriaal gebruikt worden.
  • Levende konijnen die geveild worden op een kerstveiling van een voetbalvereniging.
  • Kuikens die voor vermaak gebruikt werden voor het jeugd Hockey Toernooi van de Barneveldse Hockey Club.
  • Kuikens die voor vermaak uitgebroed worden onder een broedmachine, waarna de helft gedood wordt. Op de foto stichting Knuffelkuiken die het een mooie oplossing vond om de door hen voor het vermaak onder een broedmachine uitgebroede hanenkuikens later op de barbecue te leggen.

  • Dierenleed in winkelcentrum Emmen door de reizende kinderboerderij van Bert’s Animal Verhuur.
  • Kip Jip die door een student op de theaterschool in Amsterdam gedood dreigde te worden. De student hield een pervers spel en liet mensen stemmen of Jip in leven moest blijven of dat Jip door hem gedood zou worden.
  • Aangifte tegen ‘kunstenares’ Tinkebel die om aandacht te krijgen haar kat vermoordde en er een tas van maakte en in een galerie hamsters urenlang in plastic loopballen opsloot en die uren achtereen daarin over de vloer  liet rondtollen.