35 van illegale slacht geredde schapen naar opvangen gebracht

17 juni 2024 – Gisteren, op de eerste dag van het offerfeest, heeft de NVWA een illegale slachterij ontdekt op een boerderij in Warmenhuizen (Noord-Holland) en daar een inval gedaan. Helaas kwam de ontdekking voor naar schatting de helft van de schapen te laat. Gelukkig waren er 35 schapen waren nog in leven. Hun hals was al kaalgeschoren ter voorbereiding om hun keel door te snijden en de oormerken van de dieren waren verwijderd. De NVWA heeft gelijk contact opgenomen met Comité Dierennoodhulp om de 35 levende schapen waarvan afstand werd gedaan op te komen halen en naar opvangplekken te brengen. Met paardentrailers werden de dieren door vrijwilligers opgehaald en gebracht naar de volgende opvangplekken: Landgoed De Peerdegaerdt in Strijen, zorgcentrum in Nieuwerkerk aan den IJssel, stichting De Varkensschuur in Dedemsvaart en Stichtng Dimarte in Raerd.
In deze opvangen gaan de schapen eerst drie weken in quarantaine en worden ze grondig onderzocht door een dierenarts en volgt bloedonderzoek. Als na drie weken de dierenarts constateert dat de schapen gezond zijn mogen ze herplaatst worden. Zij komen dan te wonen bij dierenvrienden waar ze nooit meer het risico lopen geslacht te worden. Comité Dierennoodhulp vindt het bijzonder treurig dat er zoveel schapen niet gered konden worden, maar is daarentegen erg blij dat de nog 35 levende schapen nu echt gered zijn en een mooi en lang leven tegemoet gaan. Voor al deze schapen zoekt Comité Dierennoodhulp nog een fijn huis bij dierenvrienden.
Ook dit jaar heeft Comité Dierennoodhulp afspraken kunnen maken met de NVWA en de politie om offerdieren zoals schapen en geiten op te mogen vangen. Comité Dierennoodhulp is voor de NVWA en de politie in de offerfeest periode 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Dierenvrienden staan de komende dagen 24 uur klaar om na een telefoontje van het Comité te helpen met het vervoer naar de opvangplekken waar de dieren eerst 3 weken in quarantaine gaan en door een dierenarts op hun gezondheid worden gecheckt. Comité Dierennoodhulp hoopt op deze manier van de illegale slacht geredde dieren het leven te kunnen schenken waar deze dieren recht op hebben.
Voor 2019 werden de door de NVWA van illegale slacht aangetroffen schapen en geiten, waarvan de oormerken waren verwijderd, op kosten van de verdachte naar het slachthuis gebracht en aldaar geslacht en vernietigd. Comité Dierennoodhulp vond dit niet te verteren en is destijds het gesprek met de NVWA aangegaan wat resulteerde in het mogelijk maken van deze optie. Zodra de verdachte nu afstand doet heeft hij de kosten van vervoer en vernietigen niet.
Zodra de dieren na bloedonderzoek gezond verklaard zijn na hun quarantaineperiode van drie weken kunnen de dieren geadopteerd worden door mensen die van dieren houden.
Comité Dierennoodhulp hoopt in samenwerking met de politie en de NVWA met dit diervriendelijke initiatief een sluitende oplossing te hebben gevonden om dieren die onderdeel zijn van strafbare feiten een nieuw leven te kunnen geven.