Aangifte van dierenmishandeling en misleiding door Huureenkip.nl

27 mei 2024 – Stichting Comité Dierennoodhulp, Dierenrechten Alliantie, House of Animals Foundation, Diervriendelijk Nederland en Akka’s Ganzenparadijs hebben aangifte gedaan bij de dierenpolitie van dierenmishandeling van kuikentjes en misleiding door het bedrijf Huureenkip.nl in ‘s-Gravendeel van Benjamin Schelling en zijn servicepunt locaties in Barneveld en Oosterblokker. Ook huurster Joyce heeft aangifte gedaan van misleiding en dierenmishandeling van kuikentjes bij de dierenpolitie. Comité Dierennoodhulp heeft haar 9 kuikens opgevangen zodat ze niet door Huureenkip.nl gedood zullen worden. Dit bedrijf vertelt niet eerlijk dat een heel groot deel van de hanenkuikens en een deel van de hennenkuikens uiteindelijk gedood worden. Op de website huureenkip.nl doet het bedrijf voorkomen of ze allemaal een leuk lang leven tegemoet gaan na terugbrengen.

De dierenbelangenorganisaties en huurster Joyce willen dat dit bedrijf stopt met het geven van misleidende informatie op de website en het verhuren van broedmachines, broedeieren en kuikens ter vermaak. Dit bedrijf veroorzaakt door zijn laagdrempelige en misleidende huurconcept enorm veel dierenleed. Huurders denken dat dit maatschappelijk veroorloofd is en ze zo verantwoord met dieren bezig zijn en zijn zich er niet bewust van waar ze aan beginnen.  Bij de aangifte is een statement van dierenartsenvereniging Caring Vets en een statement van prof. dr. Marie-Jose Enders-Slegers hoogleraar Antrozoologie aan de Open Universiteit en president IAHAIO toegevoegd.

Huurster Joyce in haar aangifte: Ik heb de kuikens met veel liefde en zo goed als ik kan opgevoed en vermaakt en verzorgd maar ik wil ze een leven geven. Niet de dood.

En ik gun andere kuikens die geboren worden ook een natuurlijk levensbegin met een moeder en niet een dood.Daarom wil ik dat Huureenkip.nl stopt met dit dierenleed en mensen niet voorliegt met onwaarheden. Als het huren van een broedmachine en kuikens niet op zo’n  ‘eenvoudige’ wijze en op zo’n grote schaal wordt aangeboden, zullen er minder mensen overgehaald worden om zich schuldig te maken aan het veroorzaken van dergelijk dierenleed.”

 

Dierenmishandeling

De kuikens worden door Huureenkip.nl louter ingezet om geld te verdienen en mensen worden aangezet om geen verantwoordelijkheid voor dieren te hoeven nemen. Met de intrinsieke waarde van de kuikens wordt door dit bedrijf op geen enkele manier rekening gehouden. Kuikens zijn geen knuffelobjecten en vermaaksproducten. Ze hebben net als ieder ander dier behoefte aan een moeder en aan rust. Dit met kuikens leuren geeft mensen een verkeerd voorbeeld hoe om te gaan met jonge kwetsbare dieren. Het is geen redelijk doel om een dier louter voor vermaak in zijn welzijn te benadelen enkel omdat een onnatuurlijke geboorte zo bijzonder is om te zien en een kuiken zo schattig er uit ziet en het te doden als het niet meer zo schattig is. Naar schatting worden er jaarlijks door toedoen van Huureenkip.nl minimaal tussen de 1000 en 2000 kuikentjes op onnatuurlijke wijze uitgebroed door het commerciële concept van Huureenkip.nl om geld te verdienen over de rug van kuikentjes. Meer dan de helft daarvan is haan en ook niet alle hennenkuikentjes kunnen opnieuw verhuurd worden wat een wisse dood betekent voor heel veel dieren.

Misleiding en aanzetten tot strafbare feiten

Het bedrijf Huureenkip.nl/ VNES Verhuur doet voorkomen dat het hobbymatig kleinschalig bezig is, maar hier zit een flink verdienmodel achter. Huureenkip.nl beweert zelf de grootste verhuurder van broedmachines met broedeieren en kuikens te zijn in Nederland en in België. Naast dat dit bedrijf niet eerlijk vertelt dat een heel groot deel van de kuikens uiteindelijk gedood worden laat het bedrijf ook belangrijke informatie weg. Zoals dat het uitbroeden middels een broedmachine onnatuurlijk is en dat kuikens ook behoefte hebben aan een moederkloek. Huureenkip.nl zet hiermee onwetende mensen aan tot strafbare feiten. Volgens het Besluit houders van dieren is het namelijk verboden te fokken met gezelschapsdieren op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld. Ook attendeert dit bedrijf mensen er niet op dat het vanwege onkunde regelmatig misgaat met kuikens die uit de broedmachine komen, zoals het niet uit het ei kunnen komen, ziek worden en doodgaan. Wat veel leed veroorzaakt bij zowel de kuikens als de huurders. Het bedrijf moedigt mensen aan om de kuikens veel op te pakken. Hierdoor krijgen de kuikens onnodig stress. Zeker kinderen en dementerende ouderen weten vaak niet hoe de kuikens op te pakken waardoor het kan gebeuren dat ze de dieren te hardhandig vasthouden, laten vallen of oppakken wanneer de kuikens slapen.