Barneveldse hockeyjeugdtoernooi misbruikt kuikens

Het Jan van Scharrel hockey toernooi 2017 dat op 24 en 25 juni plaats vond bij de Mixed Hockey Club Barneveld, heeft 61 pasgeboren hanenkuikens misbruikt als attractie. De slapende kuikens werden zonder toezicht door kinderen aan de lopende band opgepakt en het gebeurde met regelmaat dat de kuikens hierdoor vielen.

In dit filmpje is te zien hoe er met de kuikens om werd gegaan.

De als attractie misbruikte kuikens zouden op maandag afgemaakt worden door de boer waar ze vandaan kwamen. Een 12 jarige meisje dat aan het hockytoernooi meedeed riep zondag de hulp in van Comité Dierennoodhulp om de kuikens te redden. Comité Dierennoodhulp vond Akka’s Ganzenparadijs bereid om de kuikens liefdevol op te nemen en stuurde een brandbrief naar de organisatoren van het toernooi en het bestuur van de hockyclub MHCB. Een van de organisatoren gaf mondeling aan Isa te kennen dat de kuikens opgehaald konden worden maar dat zij niet kon beloven dat de hockyclub dit nooit meer zou doen. Dat de kuikens gedood zouden worden vond zij ook geen punt: “Dat waren ze anders toch ook en nu hadden zij zo nog twee dagen liefde gekend. ” Hoe je onder het mom van liefde diermisbruik kunt goedpraten is onbegrijpelijk. De kuikens zijn vanmorgen door Isa en haar ouders opgehaald en in veiligheid gebracht bij onze opvang in Ochten. Een paar weken later zijn 56 kuikens verhuisd naar Akka’s Ganzenparadijs. In Akka’s Ganzenparadijs mogen de kuikens opgroeien en blijven tot hun dood. tot volwassen heren, waarna ze mogen scharrelen in de hanenopvang tot ze van ouderdom dood gaan. Omdat zowel een organisator van dit toernooi als de voorzitter van de hockeyclub hebben aangegeven nog niet te weten of ze willen doorgaan met dit diermisbruik, heeft Comité Dierennoodhulp samen met Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft, Akka’s Ganzenparadijs en stichting Dierennood aangifte gaan doen van dierenmishandeling en een klacht ingediend bij de NVWA.

Verkeerd voorbeeld en verkeerde beeldvorming
Comité Dierennoodhulp begrijpt dat het voor kinderen erg leuk is om kuikens te zien. Maar dat plezier zou niet ten koste van extra dierenleed mogen gaan. Een dier is immers een individu met een eigen waarde waar je rekening mee hoort te houden. Het is belangrijk dat kinderen leren dat als je een dier neemt je dan ook de verantwoordelijkheid daarvoor hebt en dat je niet dieren alleen maar neemt omdat ze even zo schattig en aandoenlijk zijn zoals in dit geval kuikentjes, om ze daarna te doden. De realiteit is helaas dat kippen en kuikens het helemaal niet zo leuk hebben in ons land. Ruim 30 miljoen hanenkuikens van het legkippenras worden jaarlijks vergast of versnipperd en het merendeel van de 44,5 miljoen legkippen kan zich niet als kip natuurlijk gedragen. Meer dan 500 miljoen vleeskuikens leiden zes weken lang opeengepropt in volle schuren een ellendig bestaan terwijl zij ook nog eens extra lijden door een ernstige vorm van obesitas. Bovendien moeten kuikens die uitgebroed worden middels een broedmachine hun moeder missen. Een moeder die hun warmte en veiligheid biedt en hen belangrijke zaken leert. Om als attractie voortdurend opgepakt te worden als je net met veel moeite uit het ei gekropen bent, daar wordt geen kuiken blij van.