Beloning voor tip die leidt naar kippendumper in Bergen op Zoom

21 oktober 2022 – Comité Dierennoodhulp looft een beloning van 250 euro uit voor de gouden tip die leidt naar de dader die op vrijdag 14 oktober bij de ingang van het bos aan het Borgvlietse Duinpad in Bergen op Zoom ruim 50 zijdehoenders heeft gedumpt. Onder deze dieren zaten 9 zeer jonge kuikens, en verder hennen en hanen. Het lijkt erop dat iemand zijn hele fokkerij gedumpt heeft. Waarschijnlijk woont de dader in de omgeving. Er moeten mensen zijn die dit is opgevallen en weten wie de dader kan zijn. Dit is een bijzonder laffe en gemene daad: de zijdehoenders kunnen niet vliegen, waren voor het merendeel ook nog eens wit, waardoor ze extra opvallen, en konden zich onmogelijk redden in een bos vol met roofdieren.  Voor zeker dertien zijdehoenders kwam de redding te laat.  Wanneer Comité Dierennoodhulp weet wie de dader is kan zij aangifte tegen de dader doen want het dumpen van dieren is strafbaar en dierenmishandeling. Mensen die iets weten kunnen mailen naar: dierennoodhulp@hotmail.com  

Op vrijdag 14 oktober kreeg boswachter Erik de Jonge een melding van de dumping. Toen hij in de avond ging kijken filmde hij de gedumpte dieren en zo kwam deze dumping in het nieuws, zie https://www.bd.nl/brabant/dertig-kippen-en-kuikentjes-gedumpt-in-bos-bij-bergen-op-zoom-harteloze-knurft~afcb27e0/ Toen Comité Dierennoodhulp de volgende ochtend dit nieuws binnen kreeg heeft zij gelijk  contact opgenomen met de boswachter en haar hulp aangeboden om te helpen vangen en te helpen met het onderbrengen van de dieren. Die zaterdag werd er met hulp van boswachter Erik de Jonge en collega’s en Comité Dierennoodhulp 35 zijdehoenders waaronder hennen, hanen en kuikens gevangen en ondergebracht bij twee opvanglocaties. Omdat die dag niet alle kippen gevangen konden worden omdat ze te bang geworden waren, werd besloten om ze een paar dagen rust te gunnen om ze daarna opnieuw proberen te vangen.

Een aantal dagen erna zag de boswachter een stuk of 13 hennen en hanen bij zijn auto en melde ons dat. Om die reden vertrokken vrijwilligers van Comité Dierennoodhulp afgelopen woensdag naar het bos om deze laatste groep kippen te vangen. Bij aankomst bleken er nog maar vier zijdehoenders in leven. De laatste twee zijdehoenders konden pas in het donker gevangen worden. De arme dieren waren gaan slapen op de plek waar de stoffelijke overschotten van hun 12 familieleden doodgebeten verspreid op de grond lagen.  

Dumpen van dieren geen uitzondering  

Helaas komt het regelmatig voor dat dieren als kuikens, kippen, hanen, konijnen, cavia’s, bokjes en hangbuikzwijntjes gedumpt worden in bos, park of langs de kant van de weg. Veel van deze dieren hebben niet het geluk dat ze gered worden door dierenvrienden en komen akelig aan hun eind omdat ze zich niet kunnen redden, door hun tamheid snel door een roofdier worden gepakt, worden overreden of de hongerdood sterven. Comité Dierennoodhulp is van mening dat als je een dier neemt je ook de verantwoordelijkheid daarvoor hebt en het dier een goed leven dient te geven. Ook als het je wat minder uitkomt. Mensen die dieren bewust voor de lol fokken en daarna de dieren als oud vuil dumpen of doden zouden een houdverbod moeten krijgen. Evenals mensen die een dier gekocht hebben en het dumpen als het dier hen in de weg staat.  

 

Voor nu is een groot deel van de groep zijdehoenders gelukkig gered, maar laat de dumper hiervoor niet ongestraft blijven!