Brandbrief over 1.413.660 vogelgriep slachtoffers door foute aanpak overheid

10 februari 2020 – Comité Dierennoodhulp heeft samen met Diervriendelijk Nederland, Dierenrechten Alliantie, Rechten voor al wat leeft, Ganzenbescherming Nederland en Animal Earth een brandbrief gestuurd naar de Vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de 1.413.660 kippen, kuikens, eenden en kalkoenen die vanwege de vogelgriep in nog geen vier maanden tijd door vergassing op pijnlijke wijze gestikt en vernietigd zijn. Daaronder zaten 167.600 dieren die preventief vergast zijn. In de brandbrief hekelen de dierenrechtenorganisaties de huidige aanpak tegen vogelgriep van de overheid.

 “Het is bizar dat er zo met dieren wordt omgegaan, hun leven lijkt nog minder waard dan een wc-rol. De overheid had al deze dieren al lang kunnen beschermen tegen vogelgriep met een vaccin, maar economische belangen acht men belangrijker dan het onnodig veroorzaken van enorm veel dierenleed.” aldus Sandra van de Werd namens de samenwerkende dierenrechtenorganisaties.

De dierenrechtenorganisaties hebben in de brandbrief een flink aantal vragen aan de politici gesteld, onder andere hoeveel geld de burger voor al dit ruimen in de vorm van belasting meebetaalt? En over welk extra dierenleed er ontstaat vanwege de vervoersverboden die op veel plaatsen gelden? De organisaties willen dat er gestopt wordt met preventief ‘ruimen’ en dat er ook niet langer ‘geruimd’ wordt bij laag pathogene vogelgriep.  Er moet op korte termijn overgegaan worden op vaccineren tegen de vogelgriep bij kippen, kalkoenen en eenden. En wil men een grotere en gevaarlijkere pandemie dan corona voorkomen, dan is een snelle afbouw van deze dierenindustrie noodzakelijk. Deze is immers schadelijk voor de gezondheid van de mens, maar ook bijzonder dieronvriendelijk voor dieren.