Dierenorganisaties bieden wethouder van Hooijdonk diervriendelijke oplossing aan voor hanenoverlast in Utrechtse wijk Zuilen

26 februari 2021- Comité Dierennoodhulp heeft samen met Animal Earth, Dierenrechten Alliantie, Rechten voor al wat leeft en Diervriendelijk Nederland gezamenlijk een brief gestuurd naar wethouder L. van Hooijdonk waarin ze haar een diervriendelijke oplossing aanbieden voor de hanenoverlast in de Utrechtse wijk Zuilen. De dierenorganisaties maken zich ernstige zorgen over het lot van deze gedumpte dieren en vinden dat het welzijn van de hanen en hennen voorop dient te staan. Uit eerdere berichtgeving in de media blijkt dat bewoners een petitie zijn gestart omdat ze de dieren weg willen hebben en een bewoonster die de kippen voert zelfs met de dieronvriendelijke ‘oplossing’ komt om iemand de nek van de hanen om te laten draaien.

De aangeboden diervriendelijke oplossing is om alle hanen en hennen uit het Julianapark en in de wijk Zuilen door het diervriendelijke vangbedrijf Hofganzen weg te laten vangen. De gevangen hanen worden daarna dan door Hofganzen naar hun opvang Akka’s Ganzenparadijs in Dalen gebracht waar ze hun leven onder goede verzorging mogen uitleven in de hanenopvang aldaar. De gevangen hennen zullen vanuit deze opvang zorgvuldig herplaatst worden.

Uit het oogpunt van het dierenwelzijn is het belangrijk om niet alleen de hanen, maar ook alle hennen in en rond het park weg te vangen. Anders is het dweilen met de kraan open en begint het dierenleed samen met de overlast binnen de kortste keren weer opnieuw. De dierenorganisaties willen graag op korte termijn een gesprek over deze diervriendelijke oplossing en ook willen ze graag in gesprek over hoe de gemeente dit massaal dumpen van hanen en hennen in de toekomst kan voorkomen.

Mochten de kosten voor het wegvangen door Hofganzen en het herplaatsen van de dieren in Akka’s Ganzenparadijs een probleem zijn voor de gemeente dan zijn de dierenbelangenorganisaties bereid om een inzamelingsactie hiervoor te organiseren. Niet alleen voor de dieren, maar ook voor veel bewoners die om de dieren geven zal het belangrijk zijn dat de dieren allemaal echt goed terecht komen.

Dumpen van hennen en hanen dient voorkomen te worden

Het dumpen van dieren is dierenmishandeling en strafbaar volgens de Wet dieren. Met veel gedumpte dieren loopt het niet goed af. Vaak worden ze door een hond of ander roofdier gegrepen of komen onder een auto. Of creperen langzaam door honger, dorst en ziekte. Gemeenten hebben een wettelijke plicht voor de opvang van zwerfdieren en daar horen gedumpte hennen en hanen ook toe. Deze dieren kunnen er immers ook niets aan doen dat zij het slachtoffer geworden zijn van een eigenaar die zich moedwillig van hen heeft ontdaan. Camerabewaking, waarschuwingsborden, aangifte doen en de gedumpte dieren gelijk wegvangen en onderbrengen bij een diervriendelijke opvang zijn zaken die het massaal dumpen van dieren kunnen voorkomen.

Daarnaast dient er door de gemeente voorlichting gegeven te worden en is het belangrijk dat er een mentaliteitsverandering onder kippenhouders plaats gaat vinden. Het dumpen van de hanen is het gevolg van het ongebreideld fokken en het voor de leuk uitbroeden van eieren. Meer dan de helft van de kuikens die uit de eieren komt is haan en ongewenst. De dierenorganisaties zijn van mening dat als je een dier geboren laat worden, het dier ook recht heeft op zijn of haar leven en je de verantwoording daarvoor hebt, ongeacht het geslacht van het dier.