Dierenorganisaties boos over het inzetten van levende dieren tegen hardrijders

Comité Dierennoodhulp heeft samen met Een DIER Een VRIEND, Animal Rights, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood bij burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een klacht ingediend over het inzetten van dieren op de weg in het dorp Overberg om automobilisten te dwingen langzamer te rijden. De dierenbelangenorganisaties hebben B&W dringend verzocht om er zorg voor te dragen dat de eenden, kippen, kalkoenen en hangbuikzwijntjes in Overberg niet langer blootgesteld worden aan het verkeer. Ook willen zij dat de gemeente aan de media laat weten welke stappen er ondernomen gaan worden om de dieren veilig te stellen, zodat dit foute voorbeeld niet overgenomen gaat worden door andere dorpen en gemeenten in het land. Bij de politie is een klacht ingediend vanwege het feit dat deze dieren opzettelijk aan gevaar worden blootgesteld, waardoor de Wet dieren wordt overtreden.

De dierenorganisaties vinden het onbegrijpelijk hoe kritiekloos de journalistiek reageert op het feit dat dieren expres in gevaar worden gebracht om automobilisten te dwingen langzamer te rijden. RTL nieuws bracht op 21 november het nieuwsitem als eerste alsof het een leuk bericht is in komkommertijd de wereld in. De dag daarna volgde het Algemeen Dagblad met boerin Gerry uit Overberg die expres al haar dieren op de weg laat lopen. In een filmpje spreekt het AD over dierenklaarovers en noemt het zelfs een innovatieve maatregel.

Sandra van de Werd die spreekt namens de dierenorganisaties vindt dit onbegrijpelijk:  “ Kippen, eenden en ganzen zien het gevaar niet van het verkeer als ze op de openbare weg lopen. We gaan toch ook geen bejaarden met rollators midden op de weg zetten om te zorgen dat mensen langzamer gaan rijden. Zo ga je niet met mensen om en zo ga je ook niet met dieren om. Vorige week donderdag werden er in Waddinxveen nog moedwillig eenden doodgereden. Aan dat gevaar hoor je dieren niet expres bloot te stellen.”