Klacht over valse voorlichting door Yvon Jaspers en kippenboer Mark in uitzending Onze boerderij

Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Animal Rights en stichting Dierennood hebben 29 september een klacht ingediend bij de NPO, de NPO ombudsman, de KRO-NCRV en het Commissariaat voor de Media over Yvon Jaspers en kippenboer Mark in verband met het geven van valse voorlichting in de uitzending van TV-programma ‘Onze boerderij’ op 22 september.

De dierenbelangenorganisaties eisen rectificatie en willen dat onafhankelijke experts de afleveringen die nog uitgezonden gaan worden vooraf toetsen op onjuistheden. Daarnaast hebben de organisaties verzocht om geen publiek geld meer te besteden aan deze volksverlakkerij. Ze vragen ook om opnieuw de belangenverstrengeling van Yvon Jaspers met de vleesindustrie en haar gebrek aan objectiviteit onder de loep te nemen. Yvon Jaspers noemt het ”haar missie om burgers te laten zien hoe het er echt aan toe gaat op boerenbedrijven”, maar dat is in tegenspraak met  de uitspraken die worden gedaan in de uitzendingen van ‘Onze boerderij’. In de aflevering van 22 september beweren Yvonne Jaspers en kippenboer Mark dat het scharrelsysteem het laagste systeem in Nederland is en dat kippen het niet erger kunnen hebben. Alsof het niets is, worden de zes miljoen kippen die in de zelfs nog 2 lagere houderijsystemen in Nederland, namelijk de zogenaamde ‘verrijkte kooi’ en de ‘koloniekooi’, op draadgazen bodems hun korte leven doorbrengen, hiermee bewust doodgezwegen. Bewust, omdat zij als programmamaker en ‘boegbeeld’ van deze industrie, en kippenboer Mark op de hoogte behoren te zijn van de houderijsystemen.

Boer Mark heeft het over hele oude dames die in zijn stal zitten, terwijl de realiteit is dat leghennen na anderhalf tot twee jaar naar de slacht gaan op slechts een fractie van hun natuurlijke levensverwachting. Vervolgens verkondigt kippenboer Mark nog meer kletspraat en stelt dat zijn scharrelstal het beste systeem is voor kippen omdat ze niet buiten komen. De mensen kunnen daarom volgens hem het beste de eieren kopen op het laagste schap. Zijn kippen worden in de watten gelegd, hebben het perfect en het ontbreekt hen aan niets. Yvon doet er nog een schepje bovenop door aan de in de stal aanwezige pluimveearts Vera te vragen of we de kippen niet vermenselijken … en pluimveearts Vera zegt natuurlijk “Ja absoluut”. De mening van deze pluimveearts staat in schril contrast met de mening van de dierenartsenorganisatie Caring Vets.

De kijker krijgt een mooi verhaal vol leugens van Yvon Jaspers, een kippenboer en een pluimveearts voorgeschoteld dat volstrekt niet klopt met de realiteit. En over het vangen, transporteren en het slachten wanneer de kippen economisch afgeschreven zijn, wordt al helemaal geen inkijkje gegeven. Deze moedwillige verdraaiing en achterhouden van feiten komt omdat de betrokken partijen allen betrokken zijn of belangen hebben met de mensonterende bio-industrie. Dit is dan ook al de tweede keer dat Yvon Jaspers integriteit in opspraak komt nadat ze zich liet betalen door veevoedermegabedrijf  ForFarmers. “Mevrouw Jaspers lijkt als onvermoeibare propagandamachine van de bio-industrie, het niet zo nauw te nemen met de feiten.” aldus de dierenbelangenorganisaties.

Het mag niet zo zijn dat een programma van de publieke omroep dat gefinancierd wordt met publiek geld het publiek vals voorlicht en op die manier gratis reclame voor de boerensector maakt om zo hun imago op te krikken. LNV minister Carola Schouten heeft meermalen aangegeven dat het vooral ook aan de consument zelf is om zich voor te lichten over hoe voedsel geproduceerd wordt en het helpt daarbij niet als de publieke omroep onjuiste informatie verspreidt. Consumenten worden hierdoor op het verkeerde been gezet en kunnen niet de juiste keuzes maken.

KRO-NCRV weigert in te gaan op klacht

De omroep vind de klacht van Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Animal Rights en stichting Dierennood over valse voorlichting in het programma ‘Onze boerderij’ van 22 september een klacht van niks laat ze in Televizier.nl weten. Valse voorlichting en zes miljoen kooikippen in een expres niet genoemd systeem vind de KRO-NCRV blijkbaar niks. Op de schriftelijke vragen van een journalist of ze onderzoek hebben gedaan naar de uitspraken die zijn gedaan door de organisaties en of het klopt wat er gezegd wordt, wil de omroep niet antwoorden. De omroep schrijft enkel: “Wij willen het graag laten bij dit statement.” In hun reactie gaat de omroep inhoudelijk nergens op in. De dierenbelangenorganisaties zelf hebben overigens nog geen enkele reactie van de KRO-NCRV mogen ontvangen.