Dierenorganisaties doen aangifte tegen misbruik van kuikentjes door stichting Het Knuffelkuiken

23 maart 2018 – Comité Dierennoodhulp heeft samen met Een DIER Een VRIEND, stichting Dierennood en Rechten voor al wat leeft, aangifte gedaan tegen stichting Het Knuffelkuiken (Hoogkarspel) i.v.m. het bewust overtreden van de landelijke overheidsmaatregelen die gelden vanwege de vogelgriep (afschermplicht, algemeen bezoekverbod voor pluimvee en het verplaatsen van pluimvee dient te worden beperkt). Ook hebben ze aangifte gedaan i.v.m. het overtreden van de Wet dieren vanwege het niet erkennen van de intrinsieke waarde van de kuikens door ze slechts voor vermaak geboren te laten worden en een deel daarvan daarna te doden. Bovendien: de kuikens hebben recht op socialisatie en er is geen redelijk doel om de kuikens in hun welzijn te benadelen. De dierenorganisaties hebben naar aanleiding van de aangifte ook de basisscholen, zorginstellingen en de roeisportvereniging die kuikens hebben gehuurd bij stichting Het Knuffelkuiken aangeschreven. De dierenorganisaties vinden het schokkend dat deze stichting kuikentjes op grote schaal op onnatuurlijke wijze door middel van een broedmachine laat uitbroeden met als enig doel het publiek ermee te vermaken. De helft van de kuikens wordt daarna, zodra ze beginnen te kukelen, doodgemaakt door de heer Thijs Herling. Het is weerzinwekkend dat kuikentjes heden ten dage nog zo misbruikt worden. “ Stel dat men kittens en pups op deze wijze zo zou misbruiken voor vermaak en zou doden wanneer ze minder schattig worden, dan staat heel Nederland op zijn kop, terwijl kuikens in vergelijking net zo intelligent zijn”, aldus Sandra van de Werd namens de dierenorganisaties. “Dit vermaak met kuikentjes is bovendien geheel onnodig: er zijn immers voldoende diervriendelijke alternatieven om kinderen en ouderen in contact met dieren te brengen.”

Kuikens zijn geen speelgoed
Kuikens zijn geen speelgoed en zitten er helemaal niet op te wachten de hele tijd opgepakt te worden en geknuffeld. Het zijn kwetsbare jonge dieren die net zoals de meeste andere pasgeboren dieren een enorme behoefte hebben aan een moeder die hen essentiële zaken leert en hen warmte en veiligheid biedt. Vanuit het ei communiceert het kuiken al met de moederkloek. Het uitbroeden van eieren onder een broedmachine is een onnatuurlijk proces waardoor geheel onnodig de kuikens essentiële zaken ontnomen worden en dit kinderen zeker niet dichter bij de natuur brengt. Het is bovendien belangrijk dat kinderen leren dat als je een dier neemt je dan ook de verantwoordelijkheid daarvoor hebt en je het dier niet, wanneer het minder schattig en aandoenlijk wordt zoals in dit geval kuikentjes, je ze weer weg kunt doen of de helft ervan doden zoals stichting Het Knuffelkuiken doet.

Overtreden landelijke maatregelen vogelgriep door stichting Het Knuffelkuiken
Ondanks dat Thijs Herling al op 16 december 2017 op de hoogte was gebracht van de landelijke maatregelen (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vogelgriep/maatregelen-tegen-vogelgriep) heeft hij namens stichting Het Knuffelkuiken op 29 december 2017, 31 januari 2018 (Columbus basisschool in Rotterdam, basisschool de Goede Herder in Bodegraven. Zorghotel de Wartburg in Utrecht, basisschool de Fontein in Rotterdam), 5 februari 2018 (Leidse Studenten Roeivereniging Asopos de Vliet in Leiderdorp), 23 februari 2018 (de Familiehoeve in Benningbroek en de Goede Herder in Bodegraven), 26 februari 2018 (Hoorn), 28 februari 2018 (Amsterdam) en op 7 en 8 maart, kuikens, hennen en hanen vervoerd van en naar scholen en zorginstellingen door het gehele land. Zie https://www.facebook.com/knuffelkuiken/