Gedumpte kale kippen niet welkom bij Amsterdamse kippenopvang Fruittuin van West

25 juli 2020 – Vanmorgen zijn er aan de Schellingwouderdijk in Amsterdam drie gedumpte wat kale legkippen gevonden in een doos. Een omwonende belde de dierenambulance die nadat ze de kippen opgehaald had de Amsterdams kippenopvang de Fruittuin van West belde. De kippenopvang vroeg gelijk aan de dierenambulance hoe de kippen er uitzagen en toen het antwoord kwam dat ze er kaal en wat gehavend uitzagen waren de kippen niet welkom. De dierenambulance moest eerst maar naar een dierenarts gaan om uit te zoeken of de dieren niet ziek waren. Omdat de kippen niet welkom waren bij de kippenopvang zijn ze door de dierenambulance naar een opvang van Comité Dierennoodhulp gebracht.  De kippen zullen van daaruit zorgvuldig herplaatst worden. Comité Dierennoodhulp vind het schandalig dat deze kippenopvang die van de gemeente Amsterdam jaarlijks 5000 euro krijgt, kale en zieke kippen weigert.

Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp: “Een kippenopvang in Amsterdam is broodnodig, maar deze hoort wel goed te zijn en ook zieke en verwaarloosde dieren op te vangen. Het is normaal dat een opvang deze dieren in quarantaine doet en hen extra aandacht en verzorging geeft en indien nodig medicatie. Daar is hier allemaal geen sprake van. ”

Comité Dierennoodhulp zal om die reden  opnieuw een brandbrief sturen naar de gemeenteraad met daarin het dringende verzoek om met spoed te zoeken naar een betere plek waar kippen opgevangen kunnen worden en waar hun welzijn echt geborgd is. Eerder heeft het Comité samen met andere dierenorganisaties haar ontevredenheid over deze kippenopvang geuit aan wethouder Laurens Ivens en de gemeenteraad, zie https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2017/07/kippenopvang-helemaal-niet-zo-kipviendelijk/

In de Fruittuin van West worden kuikens en legkippen commercieel gefokt en gebruikt voor het vlees en voor de eieren. Het is een zeer vreemde constructie van de gemeente geweest om een boer met hele andere belangen gedumpte kippen op te laten vangen. De gedumpte hanen en hennen die bij de Fruittuinen worden gebracht moeten zich dan ook maar weten te redden. Zo worden de hanen en hennen gelijk tussen alle andere hennen en hanen gezet. Terwijl iedereen weet dat dit tot ernstige gevechten kan leiden. Veilig is het er ook niet: men vond het eerder heel gewoon dat buizerds gemiddeld drie keer per week een haan pakten. Als de dieren ziek zijn krijgen ze geen medische zorg. Aan zorgvuldige plaatsingsvoorwaarden doet men ook niet. Voor 5 euro kan iedere gek een haan meenemen. Hierdoor kunnen deze dieren heel makkelijk van de regen in de drup raken. Een keer per jaar worden alle legkippen van de Fruittuin van West gevangen voor de slacht. Dit geeft ieder jaar weer veel onrust,  angst, stress en verdriet (ook kippen hebben namelijk vriendschappen) tussen de eerder gedumpte hennen en hanen die wel mogen blijven leven.