Gedumpte zwaargewonde haan niet welkom bij dierenambulance Zuid Holland Zuid

8 februari 2024 – Gisteren ontdekte dierenvriendin Anja 4 gedumpte hanen en 1 hen in Goedereede in de gemeente Goeree Overflakkee. Helaas worden er in deze gemeente veel kippen gedumpt en bekommert nauwelijks iemand zich om deze dieren. De dieren waren er slecht aan toe. Toen het ging schemeren is Anja teruggegaan om de dieren proberen te vangen. Zij trof een van de hanen zwaargewond aan. Hij was gepakt door een roofdier en had twee grote open wonden aan borst en onderkant. Anja nam de zwaargewonde haan mee en het lukte haar ook nog een hen en haan te vangen en mee te nemen. Omdat Anja zelf geen auto heeft belde ze de dierenambulance Zuid Holland Zuid van de Dierenbescherming om de haan die zwaargewond was naar de dierenarts te brengen. De dierenambulance wilde niet komen voor pluimvee. Uiteindelijk zei Anja dat ze de rit dan wel wilde betalen. En ja toen kwamen ze opeens wel….

Bij de dierenarts ontstond een nieuw probleem: de dierenarts vond euthanasie aan de orde om de haan uit zijn lijden te verlossen, maar wilde de rekening bij Anja deponeren. Door een gesprek met Comité Dierennoodhulp besloot de dierenarts dat dit niet correct was en schold de rekening terecht kwijt. Uiteindelijk besloot de Dierenbescherming na een klacht bij de meldkamer van hun dierenambulances ook de rekening kwijt te schelden.

Helaas is dit geen eind goed al goed. De twee overgebleven hanen zijn vandaag onvindbaar en hoogstwaarschijnlijk ook ten prooi gevallen aan een roofdier. Comité Dierennoodhulp zal opnieuw een brief sturen naar de Dierenbescherming, en ook een brief naar de Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties (FDO).

Er moeten veel meer opvangplekken voor deze dieren komen waar de dieren veilig zitten en niet zoals bij vogelopvang Karel Schot in Rotterdam aan dierenhandelaar Siem van ’t Hart gegeven worden waardoor zij de grote kans hebben om te eindigen als voedseldier. Ook horen dierenambulances te rijden voor alle dieren in nood. Daar horen gedumpte hennen, kuikens en hanen ook bij. Het is een schande dat een groot deel van dierenambulances en opvangen deze dieren in de kou laten staan waardoor ze uiteindelijk doodgaan.  Zij worden landelijk op grote schaal gedumpt en maar weinig dierenorganisaties en overheden maken zich druk om deze dieren.

Kippen zijn wat intelligentie betreft vergelijkbaar met apen blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.  Kippen kunnen honderd individuen van elkaar onderscheiden waaronder naast soortgenoten ook mensen. Kippen hebben hun eigen taal met 30 verschillende geluiden die allemaal een eigen betekenis hebben. Kippen hebben zelfbewustzijn waardoor ze allemaal een uniek karakter hebben. En kippen leren van elkaar, waarbij ze succesvol gedrag kopiëren en minder succesvol gedrag afzweren. Kippen kunnen bovendien net zoals mensen elkaar ook misleiden en empathie tonen ten aanzien van elkaar. Desondanks behandeld men de dieren als oud vuil. Het is schokkend dat er veel dierenambulances zijn die niet voor hen willen rijden en zij niet welkom zijn bij de meeste opvangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strafbaar en een zieke mentaliteit 

Het dumpen van dieren is strafbaar, maar buiten dat, zo ga je toch niet met je dieren om? Als mensen een hond in het bos dumpen voor de vakantie vinden we dit ook niet oké, dit geldt voor kippen natuurlijk net zo goed. Comité Dierennoodhulp is van mening dat als je een dier neemt of geboren laat worden je ook de verantwoordelijkheid daarvoor hebt en het dier een goed leven dient te geven. Ook als het je wat minder uitkomt. Mensen die zo wreed met dieren omgaan, en ze als oud vuil dumpen of doden zouden een houdverbod dienen te krijgen.