Gevangen hennen en hanen uit Spijkenisse maken het goed

20 februari 2024 – De gemeente Nissewaard heeft enkele weken geleden na goed overleg met dierenbelangenorganisaties Comité Dierennoodhulp, Zwerfkip en Zo, Diervriendelijk Nederland en Akka’s Ganzenparadijs  97 kippen en hanen aan de Nieuwe Westdijk in Spijkenisse laten vangen. De kippen scharrelden er al jaren rond, maar de groep werd steeds groter omdat mensen hun  hobbykippen en -hanen erbij dumpten. Vanwege het dierenleed, de overlast en om de groei van het aantal gedumpte dieren tegen te gaan, heeft de gemeente in overleg met de dierenbelangenorganisaties besloten de kippen daar weg te laten halen. Medewerkers van het diervriendelijke vangbedrijf Hofganzen hebben de dieren gevangen. Alle gevangen dieren hebben in hun eigen opvang Akka’s Ganzenparadijs in Dalen een nieuw thuis gekregen waar ze oud mogen worden. Helaas is er onrust hierdoor ontstaan  in Spijkenisse omdat veel mensen dit niet geloven en denken dat de dieren gedood zijn. Wat pertinent niet waar is. Het gaat gelukkig goed met de gevangen hanen en hennen die zich op hun nieuwe plek al helemaal thuis voeren. De mensen zijn welkom om, wanneer de vogelgriep niet heerst,  de dieren te komen bezoeken in Akka’s Ganzenparadijs in Dalen en om met eigen ogen te zien hoe het met hen gaat.

De dierenbelangenorganisaties zijn blij dat de gemeente Nissewaard haar verantwoordelijkheid heeft genomen voor deze gedumpte dieren en voor een diervriendelijke aanpak heeft gekozen. “Hoewel het er leuk uitziet en er ook mensen uit de buurt de kippen gingen voeren, was de situatie niet meer houdbaar en was er sprake van veel dierenleed”, vertelt wethouder Chris Hottentot van Dierenwelzijn die ook aanwezig was tijdens het vangen. Zo waren er de afgelopen weken door de hevige regenval en daarna door de vorst ook dieren verdronken of omgekomen vanwege de kou. “De dieren krijgen nu een betere plek waar ze goed verzorgd worden zoals het hoort”, zegt Hottentot.

Het dumpen van kippen geeft net zoals bij het dumpen van konijnen en katten veel dierenleed. Dieren weten zich vaak niet te redden, worden gedood door een hond of ander roofdier, overreden en verkommeren vaak door weersomstandigheden en tekort aan voedsel. De gemeente wijst er op, dat het niet de bedoeling is om kippen in de openbare ruimte los te laten. Het dumpen van dieren is dierenmishandeling en strafbaar met hoge boetes. Zoals gebleken is aan de Nieuwe Westdijk, kan dit leiden tot veel dierenleed en tot overlast in de buurt. “Of het nu om honden, katten of kippen gaat, een huisdier neem je niet voor even, maar voor het dier zijn leven”, stelt Hottentot. “Dus neem je verantwoordelijkheid. Dump dieren niet als je er ineens vanaf wilt, maar zoek een nieuw thuis voor ze. Er is altijd wel iemand die er wel voor kan zorgen.”

Intelligente dieren

Kippen zijn wat intelligentie betreft vergelijkbaar met apen blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.  Kippen kunnen honderd individuen van elkaar onderscheiden waaronder naast soortgenoten ook mensen. Kippen hebben hun eigen taal met 30 verschillende geluiden die allemaal een eigen betekenis hebben. Kippen hebben zelfbewustzijn waardoor ze allemaal een uniek karakter hebben. En kippen leren van elkaar, waarbij ze succesvol gedrag kopiëren en minder succesvol gedrag afzweren. Kippen kunnen bovendien net zoals mensen elkaar ook misleiden en empathie tonen ten aanzien van elkaar.