Herdenking van 1.603.660 vogelgriep slachtoffers bij Tweede Kamer

24 februari 2022 – Een afvaardiging van Comité Dierennoodhulp, Diervriendelijk Nederland, Dierenrechten Alliantie, Rechten voor al wat leeft, Ganzenbescherming Nederland en Animal Earth heeft vanmiddag bij de ingang van het Tweede Kamer gebouw de 1.603.660 vogelgriepslachtoffers herdacht die in de afgelopen vier maanden door vergassing op pijnlijke wijze gestikt en vernietigd zijn door fout overheidsbeleid. Leden van de Vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waren uitgenodigd om de herdenking bij te wonen en het gesprek aan te gaan. Ter plekke werd hen een cadeau aangeboden waarin vegan kipstukjes, een plantaardige eivervanger en een vaccin verpakt zaten voor een effectievere en diervriendelijke aanpak van de vogelgriep.
Deze actie vond plaats in het kader van de brandbrief die de organisaties op 10 februari hierover stuurden en het debat over de aanpak van vogelgriep dat op 24 februari om 19.00 uur in de Vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit plaats vond.
De dierenrechtenorganisaties hekelen de huidige aanpak van de overheid tegen de vogelgriep. “Het is bizar dat er zo met dieren wordt omgegaan, hun leven lijkt nog minder waard dan een wc-rol. De overheid had al deze dieren al jarenlang kunnen beschermen tegen vogelgriep met een vaccin, maar economische belangen acht men belangrijker dan het onnodig veroorzaken van enorm veel dierenleed.” aldus de dierenrechtenorganisaties.  Zij vinden het bovendien onterecht dat wilde vogels telkens de schuld krijgen van het overbrengen van vogelgriep. Zij zijn juist de slachtoffers omdat zij het virus door menselijk toedoen hebben opgelopen vanuit de intensieve dierenindustrie in Azië. Hierdoor zie je duidelijk hoe gevaarlijke ziektes zich makkelijk kunnen gaan verspreiden door deze zieke manier van vele duizenden dieren dicht op elkaar te houden.
De organisaties willen dat er gestopt wordt met preventief ‘ruimen’ en dat er ook niet langer ‘geruimd’ wordt bij laag pathogene vogelgriep. Er moet op korte termijn overgegaan worden op vaccineren tegen de vogelgriep bij kippen, kalkoenen en eenden. En om een grotere en gevaarlijkere pandemie dan corona te voorkomen, is een snelle afbouw van deze dierenindustrie noodzakelijk.
Deze is immers schadelijk voor de gezondheid van de mens, maar ook bijzonder dieronvriendelijk voor dieren. Bovendien is deze industrie ook helemaal niet meer nodig omdat er al voldoende lekkere plantaardige kippenvleesvervangers zijn en er ook steeds meer plantaardige goede eivervangers op de markt komen, zonder de daaraan verwante schade aan de volksgezondheid en het klimaat.