Kinderboerderij De Beestenboel in Zuid-Scharwoude ontvangt keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’

5 september 2023 – Ook dieren hebben recht op een mooie oude dag, om die reden wordt voor de zesde keer op initiatief van Comité Dierennoodhulp en dit jaar in samenwerking met stichting Goedland (die zich ook inzet om kinderboerderijen diervriendelijk te maken) op dinsdag 12 september Oudere dieren dag gevierd. Op veel kinderboerderijen en bij fokkers krijgt een groot deel van de dieren niet de kans om oud te worden. In het voorjaar worden de dieren geboren en met blijdschap ontvangen, maar in het najaar verdwijnen velen van hen stilzwijgend via de achterdeur als overtallige dieren naar handelaar en slacht. Om aandacht te vragen voor dit volstrekt onnodige dierenleed wordt er op 12 september Oudere dieren dag gevierd. Gelukkig zijn er ook enkele kinderboerderijen die om die reden niet fokken en hun dieren oud laten worden. Vanwege het goede voorbeeld dat deze kinderboerderijen geven worden twee van hen op Oudere dieren dag in het zonnetje gezet.

Kinderboerderij De Beestenboel (Potjesdam 2) in Zuid-Scharwoude (Noord-Holland) ontvangt om 12.45 uur in tegenwoordigheid van Juf Ingrid en haar leerlingen van groep 6 van de openbare basisschool De Wijde Veert uit Noord-Scharwoude het eervolle keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’ dat bevestigd zal worden aan de kinderboerderij. De kinderboerderij De Beestenboel is daarmee de zesde kinderboerderij in ons land die dit keurmerk ontvangt. Zie voor meer informatie over het keurmerk: https://www.diervriendelijkekinderboerderijen.nl/keurmerk-diervriendelijke-kinderboerderijen  

Om het te vieren worden alle dieren getrakteerd op lekkers als maïs, wortels, appels, andijvie en pompoen. Omdat de dieren oud mogen worden op kinderboerderij De Beestenboel zijn er veel oudere dieren. Het oudste dier is schaap Bessie die al 16 jaar oud is. Milka de melkgeit is 11 jaar en de varkens Bassie en Adriaan zijn 15 jaar oud. De ezels die de kinderboerderij heeft opgevangen (een van hen was verwaarloosd) zijn 14 en 16 jaar oud. Ondanks hun hoge leeftijd hebben de dieren het erg naar hun zin op de kinderboerderij en genieten de bezoekers van hun aanwezigheid.

 “Wij zijn heel erg blij dat deze kinderboerderij het goede voorbeeld geeft. Kinderen verdienen het om te mogen leren dat dieren oud kunnen worden. Een dier moet je niet enkel geboren laten worden als schattige attractie, om het later als overtallig van de hand te doen of te doden. Dat is respectloos, zo gaan we niet met onze kat en hond om en zo horen we ook niet met andere dieren om te gaan. Dieren willen net als mensen ook prettig oud worden.” aldus Sandra van de Werd namens beide dierenbelangenorganisaties.

Oudere dieren dag is bittere noodzaakIn het afgelopen voorjaar zijn er bij veel kinderboerderijen en fokkers weer heel wat dieren geboren: talloze kuikens, biggen, konijnen, geitjes, lammetjes en kalfjes. Kinderboerderijen houden jong dieren dagen, lammetjesdagen en kuikentjes knuffeldagen om het jonge leven te vieren. Zulke dagen worden in de media als leuke evenementen weergegeven. Maar over de consequenties van al dat gefok stelt men geen vragen, daarover heerst een groot stilzwijgen. Praten over het eindstation van deze dieren als ze wat ouder zijn geworden lijkt een taboe. Al die dieren worden vol blijheid begroet, maar zodra ze minder schattig worden zijn het opeens overtallige dieren die dikwijls eindigen voor de slacht. Veel kinderboerderijen laten deze dieren door bezoekers in het voorjaar adopteren en voeren de dieren in het najaar af naar handelaar en slacht. De meeste mensen die deze dieren op afstand adopteren zijn hier net zo onwetend van als destijds Ron en Sylvia die dit jaar veel in de publiciteit kwamen omdat hun vermiste geadopteerde geitje Egdib na een zoektocht bleek geslacht.

Ook zijn er kinderboerderijen die het fokken zien als een manier om de kas te spekken. Zij fungeren als semi dierenwinkels en dierenhandelaren. Het merendeel van de mannelijke geboren dieren op de kinderboerderijen en bij fokkers krijgt geen kans. Haantjes raakt men aan de straatstenen niet kwijt, dus de helft van al die schattige kuikentjes wordt later gedood. Datzelfde geldt voor de stierkalfjes, bokjes en rammetjes. Zij gaan naar de handelaar of staan in de maanden augustus en september samen met de hangbuikzwijntjes op Marktplaats voor een habbekrats te koop als lieve tamme kinderboerderijdieren. Comité Dierennoodhulp vindt dit onbegrijpelijk, hierdoor geeft men kinderen het slechtste voorbeeld dat gegeven kan worden, namelijk respectloos omgaan met dieren in plaats van respectvol zoals het zou moeten zijn.