Kuikentjes, hanen en hennen als ‘geintje’ gedumpt in tuin van bruidspaar in Ede

Op 7 juli 2021 zijn door vrienden van een bruidspaar dat trouwde en woonachtig is aan de Korversbos in Ede achttien kuikentjes, drie hanen en vier hennen in de tuin gedumpt. De dieren werden daar aan hun lot overgelaten, het bruidspaar had de woning al verlaten. Een kuiken moest dit met de dood bekopen omdat het door de volwassen dieren kapot gepikt werd. Gelukkig zorgde de politie ervoor dat de dieren opgehaald werden door de plaatselijke dierenambulance die hen naar een tijdelijke opvang bracht.

Omdat ​​deze opvang aangaf de hanen niet voor een langere tijd te kunnen opvangen, wat de dood voor de hanen(kuikens) zou betekenen, zocht de dierenambulance contact met Comité Dierennoodhulp. Comité Dierennoodhulp vond vervolgens een paar van haar opvangen bereid om de dieren op te gaan nemen.

Comité Dierennoodhulp heeft aangifte gedaan bij de politie tegen de dader(s) in verband met overtreding van de Wet dieren door het dumpen van de dieren en het onthouden van de nodige zorg. Een deel van de dieren was bovendien ook nog eens ziek toen ze gedu,pt werden, waardoor een groot deel van de hanenkuikens en jonge haantjes het tot ons verdriet helaas niet gered hebben ondanks de medische zorg die ze van ons kregen.

 

“Het blijft voor mij onvoorstelbaar dat men zo wreed met zulke kwetsbare dieren om kan gaan. Die kuikentjes zijn nog niet eens een week oud. Dit is geen geintje, maar pure dierenmishandeling. ” aldus Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp. ‘Zoiets doe je niet met een pup of kitten en net zo goed niet met een kuiken of een ander dier.’

 

Buik vol van kuiken- en hanenleed: stop toch met dat gefok!

Het Comité vindt het niet normaal hoe slecht veel mensen met kippen omgaan. Mensen nemen niet de verantwoordelijkheid om de dieren die ze geboren laten worden ook een goed leven te geven. We merken dat nu de coronaregels versoepeld zijn, iedereen op vakantie wil en van zijn dieren af wil zijn. Kuikens die voor de lol op onnatuurlijke wijze uitgebroed zijn en zo expres hun moeder onthouden zijn, worden kort gebruikt als speeltje om daarna gedood of gedumpt te worden. In juni kregen we via de dierenambulance Haarlem twee kuikens van nog geen week oud die gedumpt waren in het bos. Een van deze kuikens had beide pootjes gebroken door menselijk toedoen en moest ingeslapen worden. Eind juni moesten we ons al ontfermen over een veertigtal legkippen die gedumpt waren in het bos bij Sint Joost in Limburg. Ook daar lagen er al een aantal hennen dood. Maar het is de afgelopen week vrijwel iedere dag raak. Telefoontjes en e-mails van mensen die van hun hanen af willen en meldingen over gedumpte kippen in het bos. Eergisteren kregen we een melding binnen van negen serama kuikenhaantjes (kleinste soort) die gedumpt waren in een bos in Kerkrade (Limburg) en vanmorgen kregen we een melding over een gedumpte haan met hennen in het bos in Dedemsvaart (Overijssel). De haan was inmiddels door een hond gepakt, een hen kon nog gered worden. En gistermiddag dus deze wrede ‘grap’.

 

Kip is even veel waard als ieder ander dier 

Voor kuikens, hennen en hanen is vrijwel geen opvang. De meeste dierenambulances nemen niet eens de moeite om kippen uit een benaderde situatie te halen. Wat dat betreft laten de grote dierenorganisaties met veel geld deze dieren al jarenlang in de kou staan. Net als al die mensen die zelf aan deze dieren beginnen maar zodra deze dieren van het manlijk geslacht blijken te zijn of wat minder eieren gaan leggen en ze dan doden of dumpen. Behalve dat veel meer goede opvangplekken noodzaak zijn, is het ook belangrijk dat er een mentaliteitsverandering gaat plaats vinden bij fokkers en particulieren die kippen houden. Het is pure discriminatie op grond van soort dat er meer waarde wordt gehecht aan het leven van een hond, kat en papagaai als dat van een kip. Een kip is een even zo gevoelig intelligent dier met een eigen waarde die net zo graag wil leven als ieder ander dier. Ook zij hebben het recht op een fijn leven en een goede verzorging.

Strafbaar en een zieke mentaliteit    

Het dumpen van dieren is strafbaar, maar buiten dat, zo ga je toch niet met je dieren om? Als mensen een hond in het bos dumpen voor de vakantie vinden we dit ook niet oké, dit geldt voor kippen natuurlijk net zo goed. Wij weten dat er helaas veel mensen zijn die telkens na anderhalf jaar nieuwe legkippen nemen en dan moeten de iets oudere kippen het veld ruimen.  Comité Dierennoodhulp is van mening dat als je een dier neemt je ook de verantwoordelijkheid daarvoor hebt en het dier een goed leven dient te geven. Ook als het je wat minder uitkomt. Mensen die zo wreed met dieren omgaan, en ze als oud vuil dumpen of doden of ze voor een ‘geintje’ misbruiken dienen bestraft te worden en een houdverbod te krijgen.