Kuikentjesmisbruik erger dan ooit

7 april 2023 – Kuikentjes zijn donzig en schattig, maar helaas worden ze juist hierdoor op grote schaal misbruikt. Ze worden in een opwelling gekocht of zelfs gehuurd. Gemakshalve wordt vergeten dat deze kuikentjes onder moeders vleugels horen grootgebracht te worden en niet door mensenhanden. Een mens kan, wat de moederkip een kuiken geeft, niet vervangen. Volgens het Besluit houders van dieren waarin staat dat het verboden is te fokken met dieren op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld en dat zover mogelijk voorkomen moet worden dat voortplanting op onnatuurlijke wijze plaatsvindt, is dit strafbaar. Ook kun je spreken van dierenmishandeling omdat de kuikens wel degelijk in hun welzijn worden geschaad. Bovendien is 60 procent van de kuikens haan en vrijwel niemand wil een haan, dus deze worden door fokkers gedood, verkocht als voederdier of gedumpt in de natuur. 

Helaas is het misbruik van kuikens in de afgelopen jaren alleen maar erger geworden. Dierenwinkels, tuincentra en dierenhandelaren verkopen in het voorjaar en rond de Paasdagen pasgeboren kuikentjes uitgebroed door broedmachines. De kuikentjes die nog bij hun moeder horen te zijn vallen op deze manier dikwijls in handen van impulsieve kopers. Ook zijn er nog altijd winkels die het leuk vinden om als levende Paasdecoratie kuikens in hun zaak te hebben. Er worden zelfs middagen georganiseerd waarop je naar hartenlust kan knuffelen met de donzige kuikentjes. Meestal loopt het met deze kuikens na de Pasen slecht af. En dan is er nog de zeer dieronvriendelijke trend die alleen maar groter lijkt te worden: Bedrijfjes die broedmachines en kuikentjes verhuren ter vermaak aan scholen, kinderopvangen, instellingen, bejaardenhuizen en particulieren. Knuffelkuiken was een van de eerste en dit kwalijke bedrijf is inmiddels overgenomen door Huureenkip.nl. Over de rug van hulpeloze kuikentjes verdient dit bedrijf flink geld door deze dieren te verhuren voor vermaak. Behalve dat de kuikens bewust een moeder wordt onthouden wordt ook na het verhuur de meerderheid van de haantjes gedood. De huurders praten dit dierenleed goed omdat ze zogenaamd educatief bezig zijn voor de kinderen (terwijl er niets educatiefs is om een dier op onnatuurlijke wijze geboren te zien worden) of zich ontpoppen als echte moeders voor de kuikens….. 

Ondertussen worden wij als dierenhulporganisaties dagelijks geconfronteerd met het dierenleed wat hierachter schuilgaat. Hanen en hanenkuikens die nog piepen worden in weer en wind gedumpt en mensen die niet nagedacht hebben en voor de lol eieren hebben uitgebroed en nu een goed huis voor de hanen zoeken benaderen ons. En er is onvoldoende opvangmogelijkheid.  

 

Er moet daarom heel wat veranderen. Er moet een verbod komen om eieren uit te broeden in broedmachines. Kuikens hebben recht op een moeder! Ook moet er een verbod komen om ter vermaak kuikens te verhuren. Als mensen dieren geboren laten worden moeten ze de verantwoordelijkheid nemen om die dieren ook een goed en lang leven te geven. Ook een haan heeft net als de hen recht op een goed en lang leven en het zijn ook nog eens karaktervolle dieren. Kippen zijn geweldige huisdieren waar je een band mee op kunt bouwen. Ze verdienen het om met respect behandeld te worden. De dierenorganisaties roepen daarom op om geen kuikens uit te broeden, te kopen of huren. Als je hennen en/of een haan een fijn leven wil geven redt dan een dier van de slacht uit de industrie of die gedumpt is. Je kunt daarvoor terecht bij Red een Legkip, www.redeenlegkip.nl en Zwerfkip & Zo, zie https://www.facebook.com/people/Zwerfkip-Zo/100064616535444/