Let op illegale slacht van offerdieren!  

26 juni 2023 – Op woensdagavond 28 juni begint het offerfeest dat eindigt op zaterdagavond 1 juli. Comité Dierennoodhulp roept evenals Meldpunt 144 mensen via de social media op om de komende dagen alert te zijn en goed om zich heen te kijken naar mogelijk illegale onverdoofde slachtingen van dieren om als offer te dienen. Zien mensen levende of dode schapen of geiten in een huis, een schuurtje of andere plek waar normaliter deze dieren zich niet bevinden, bel dan gelijk de politie via 144. Het zelf onverdoofd slachten van schapen, geiten en runderen is verboden, maar gebeurt helaas nog altijd. Alertheid en optreden van mensen kan ervoor zorgen dat de dieren nog op tijd gered worden en naar een opvang gebracht kunnen worden.  Helaas vindt de illegale onverdoofde slacht voor het offerfeest nog regelmatig plaats.  

Ook dit jaar heeft Comité Dierennoodhulp afspraken kunnen maken met de NVWA en de politie om offerdieren zoals schapen en geiten zonder oormerk op te mogen vangen. Comité Dierennoodhulp is voor de NVWA en de politie in de offerfeest periode 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Dierenvrienden staan de komende dagen 24 uur klaar om na een telefoontje van het Comité te helpen met het vervoer naar de opvangplekken waar de dieren eerst een maand in quarantaine gaan en door een dierenarts op hun gezondheid worden gecheckt. Comité Dierennoodhulp hoopt op deze manier van de illegale slacht geredde dieren het leven te kunnen schenken waar deze dieren recht op hebben.   

Voor 2019 werden de door de NVWA van illegale slacht aangetroffen schapen en geiten, waarvan de oormerken waren verwijderd, op kosten van de verdachte naar het slachthuis gebracht en aldaar geslacht en vernietigd. Comité Dierennoodhulp vond dit niet te verteren en is destijds het gesprek met de NVWA aangegaan wat resulteerde in het mogelijk maken van deze optie. Zodra de verdachte nu afstand doet heeft hij de kosten van vervoer en vernietigen niet en zullen de dieren niet meer in de voedselketen terecht komen. Dat laatste is geen punt want de dieren zullen zodra ze gezond verklaard zijn na hun quarantaineperiode door Comité Dierennoodhulp ondergebracht worden bij mensen die van dieren houden en daarom vegetariër of veganist zijn.   

Comité Dierennoodhulp hoopt in samenwerking met de politie en de NVWA met dit diervriendelijke initiatief een sluitende oplossing te hebben gevonden om dieren die onderdeel zijn van strafbare feiten een nieuw leven te kunnen geven.