Petitie #doemijdanookmaareenmiljoen loopt storm

Mensen die rijk werden door nertsen in krappe kooien te houden, om ze te vergassen voor hun vacht, worden door de overheid met 182 miljoen euro beloond. Mensen die voor anderen zorgen, mensen die door corona ernstig ziek zijn geworden en mensen die failliet gingen en nauwelijks rond kunnen komen moeten het doen met minimale steun of helemaal niks.

Vanwege deze onverteerbare ongelijkheid zijn Sandra van de Werd, Jeroen Siebelink, Chantal het Hart, Fred Klopper en Carolina Trujillo een petitie gestart. De petitie wordt ondersteund door diverse journalisten en zorgverleners. Binnen anderhalve dag werd de petitie op https://www.doemijdanookmaareenmiljoen.nl/ al meer dan 6000 keer ondertekend. De volkswoede over de ‘fatsoenlijke’ stoppersregeling voor nertsenfokkers blijkt groot.

De initiatiefnemers en ondertekenaars willen gelijkheid en dus net zoals de 120 nertsenhouders van de overheid ook graag een paar miljoen ontvangen. Bij voorkeur om een dierenopvang mee te beginnen. Krijgen zij dat niet, dan eisen zij dat de gouden handdruk aan de nertsenfokkers wordt ingetrokken.

Vanwege de aanhoudende coronabesmettingen onder nertsen moeten alle 120 nertsenfokkers in Nederland vervroegd stoppen. Dat is op zich goed nieuws, maar de overheid beloont deze fokkers met een vertrekbonus van 182 miljoen euro. Dat is 1,5 miljoen euro per fokker. Velen van hen zijn al miljonair. Enkele zeer vermogenden staan in de Quote 500. Vorig jaar deed de FIOD een inval bij elf frauderende fokkers; ze hielden 50 miljoen euro verborgen voor de belasting.

Al in 2012 was bekend dat nertsenfokkers in 2024 moesten stoppen. Twaalf jaar de tijd om de activiteiten af te bouwen en zichzelf om te scholen. In plaats hiervan kozen 120 farms ervoor om door te gaan of de zaken uit te breiden. Nertsenfokkers die hun dieren (bedoeld of onbedoeld) hebben besmet konden al rekenen op steun. Anderhalf miljoen nertsen zijn inmiddels gedood; voor elk gedood dier kregen fokkers al vergoedingen ruim boven de marktwaarde uitgekeerd. Fokkerijen die nog niet zijn getroffen, kunnen in november hun dieren gewoon zelf vergassen en verdienen nog aan de pelzen. Hier komt nog bij dat sommige grote nertsenhouders gebruik maakten van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en al tonnen euro’s gestort kregen.

Nu de fokkers drie jaar eerder moeten stoppen, vangen sommigen zelfs vier keer, want er bovenop krijgen ze nu ook nog eens een gouden handdruk van gemiddeld 1,5 miljoen euro. Sommige fokkers bezitten meerdere fokkerijen en krijgen dus veel meer dan 1,5 miljoen. Hiermee kunnen ze andere dieren in kooitjes gaan houden of hun dubieuze nertsenactiviteiten voortzetten in landen als Denemarken of Polen. Deze ‘fatsoenlijke stoppersregeling’ kwam er dankzij een motie van CDA-Kamerlid Jaco Geurts en GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet, met steun van VVD, PVV, ChristenUnie, 50Plus, DENK, SGP, FvD en Van Haga. D66, SP, PvdA, PvdD en Groep Krol stemden tegen.

Andere sectoren die door coronamaatregelen zijn getroffen, failliet gaan of in zwaar weer verkeren, krijgen geen compensatie: Veertig procent van de horecaondernemers is technisch failliet; Sportcentra, theaters, bioscopen, musea, muziekpodia, evenementenlocaties en festivals hebben het maandenlang zonder inkomsten moeten doen; Zorgmedewerkers worden door de overheid ‘helden’ genoemd, maar krijgen geen structurele loonsverhoging; Kermisexploitanten krijgen geen cent vergoeding voor hun investeringen.

Hadden ze maar nertsenfokker moeten worden…