Protest tegen Zwientie Tikken op Dicky Woodstock Popfestival

Comité Dierennoodhulp heeft samen met Animal Rights, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood de burgemeester en wethouders van Steenwijkerland per brief dringend verzocht om vanwege het dierenwelzijn, de volksgezondheid en het voorkomen van de verspreiding van dierziektes zoals de Afrikaanse varkenspest, er voor te zorgen dat het evenement Zwientie Tikken op het Dicky Woodstock Popfestival niet door gaat. Daarnaast is er een brief gestuurd naar de organisatie van het Dicky Woodstock Popfestival met het verzoek om een gesprek om zo gezamenlijk te komen tot een leuk diervriendelijk alternatief. En is aan de organisatie gevraagd om de gegevens waar de varkens vandaan komen en wat er daarna met de varkens gebeuren gaat.

Helaas kregen wij slechts een mailtje met daarin de reactie dat de organisatie na het evenement wel met ons wilde praten. Echter in de Stentor lazen wij vlak daarna dat Dicky Woodstock-organisator Henk Kranendonk weigert met ons over het Zwientie tikken in discussie te gaan.  Hij vond dat wij zo kort voor het festival nog even liepen te etteren. Een gesprek is daarom zinloos.

Ook de ruim 40 optredende artiesten en bands hebben een brief van de dierenorganisaties ontvangen met daarin een link van een  filmpje over het Zwientie Tikken in 2016 op dit popfestival waarin te zien is dat de varkens  stress en angst beleven doordat ze opgejaagd worden.

Dieren voor de lol angst en stress bezorgen is geen respectvolle  manier om met dieren om te gaan. Aan de optredende bands is daarom gevraagd om op te komen voor de varkens en zich naar de organisatie uit te spreken tegen deze vorm van vermaak. Nog mooier hadden wij het gevonden als de bands publiekelijk afstand van dit vermaak ten koste van dieren hadden durven  nemen en lieten weten dat zij dit popfestival leuker zouden vinden zonder deze vorm van dierenmisbruik.

Door dit te organiseren werden niet alleen de varkens onnodig in hun welzijn aangetast maar gaven het Dicky Woodstock Popfestival en de gemeente Steenwijkerland ook het slechte voorbeeld naar de bezoekers toe die kunnen gaan denken dat het normaal en grappig is om dieren angst aan te jagen. Daarnaast zal het vervoer naar het popfestival en terug naar huis de dieren ook extra stress en angst hebben bezorgt. Geen enkel dier zit te wachten op onnodig gesleep gesleep naar een popfestival om daar gebruikt te worden als vermaakartikel.

“Dit misbruik van dieren voor vermaak is niet meer van deze tijd.” aldus Sandra van de Werd namens de dierenbelangenorganisaties.  “Anno 2019 hebben we een Wet dieren waarin de intrinsieke waarde van het dier erkent wordt  en dieren niet zonder redelijk doel in hun welzijn aangetast mogen worden. Met de intrinsieke waarde van de varkens als individuele dieren met hun eigen rechten wordt in dit evenement geen rekening gehouden en ook worden de dieren zonder redelijk doel in hun welzijn aangetast door hen geheel onnodig angst en stress te bezorgen.”

Ook past dit evenement niet binnen de voorzorgmaatregelen met betrekking tot de varkenspest. Belangrijkste voorzorgmaatregel is namelijk: Laat geen onnodige bezoekers toe bij varkens in een bedrijf. Deze voorzorgmaatregel wordt met voeten getreden door varkens te verslepen naar een groot publiek dat overal vandaan komt. Helaas ging dit dierenmisbruik evenement gewoon door.