Rouwadvertentie over jaarlijkse massaslachting van dieren geweigerd in landelijke kranten

17 december 2020 – De rouwadvertentie die Comité Dierennoodhulp, dominee Hans Bouma en Diervriendelijk Nederland vrijdag 18 december bij de familieberichten in een van de landelijke kranten had willen plaatsen is door zowel de Telegraaf als Trouw, NRC, Volkskrant en het Algemeen Dagblad geweigerd. In de rouwadvertentie staan alle dieren die in Nederland jaarlijks doodgemaakt worden voor de consumptie. Hierbij niet meegerekend de dieren die omkomen door stalbranden, dieren die vergast worden in verband met de vogelgriep, dieren die doodgaan door het vervoer en hittestress, dieren die doodgaan door verkeersongelukken, de nertsen die vergast zijn vanwege corona en hun vacht en de dieren die gebruikt worden voor wrede proeven.

Met de plaatsing van de rouwadvertentie wilden dominee Hans Bouma en de dierenorganisaties al deze overleden dieren, die voor hen hun vrienden en familie zijn, een gezicht en plek geven. Dagelijks voelen zij door hun levensovertuiging rouw en verdriet om al deze overleden dieren. Zij staan daar niet alleen in, met hen ervaren vele duizenden andere mensen dit ook zo.

Betrokkenen hebben daarom een klacht over de weigering om de rouwadvertentie te plaatsen ingediend bij de ombudsman van het NRC. Uit een eerder verschenen artikel van deze ombudsman blijkt (https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/29/zijn-overlijdensberichten-in-de-krant-voorbehouden-aan-human-animals-a4010182) dat het reglement geen bepalingen bevat dat de advertenties zijn voorbehouden aan human animals en ook dat er al eerder een rouwadvertentie bij de familieberichten is geplaatst over een overleden hulphond.

“Waarom een hulphond wel en een kip of varken niet? Ze zijn minstens zo intelligent. Wij voelen een band met al deze naamloze dieren. Zo intens, dat sommigen onder ons er depressief van worden en zelfs niet meer willen leven. Het is onbegrijpelijk dat onze advertentie geweigerd wordt. Helemaal als je bedenkt dat bij de verdrietige rouwberichten wel vrolijke geboorte- en huwelijksberichten geplaatst worden.” aldus dominee Hans Bouma.