Rouwkaarten van doodgemaakte dieren in kerstboom op de Dam

Op woensdagochtend 20 december 2023 hebben de organisatoren van de tiende Vredesdienst voor dieren die op vrijdagavond 22 december in de Nassaukerk plaatsvindt de kerstboom op de Dam volgehangen met honderden rouwkaarten en foto’s van de gedode dieren. Op de rouwkaarten staan alle dieren die in Nederland jaarlijks doodgemaakt worden voor de consumptie. Hierbij niet meegerekend de dieren die omkomen door stalbranden, dieren die vergast worden in verband met de vogelgriep, dieren die doodgaan door het vervoer en hittestress, dieren die doodgaan door verkeersongelukken en de dieren die gebruikt worden voor wrede proeven. Met het volhangen dan de rouwkaarten in de kerstboom op de Dam willen dominee Hans Bouma en de dierenorganisaties al deze overleden dieren, die voor hen hun vrienden en familie zijn, een gezicht en plek geven. Dagelijks voelen zij door hun levensovertuiging rouw en verdriet om al deze gedode dieren.

De Vredesdienst voor dieren roept mensen op om Kerst, het feest van de vrede, vleesloos te vieren en ons te bezinnen op onze omgang met dieren. Met Kerst worden er weer overdreven veel dierlijke producten gegeten. Vrijwel steeds vlees van dieren die niets van de vrede hebben geproefd, dieren uit de bio-industrie. Of van dieren, speciaal voor het kerstdiner door schietgrage jagers om het leven gebracht. Of van vissen die na een langzame verstikkingsdood op het bord van de feestvierders belanden.

Ruim 700 miljoen dieren (hierbij zijn de vissen niet meegerekend) per jaar lijden in Nederland ernstig doordat ze in de industrie onder dieronwaardige omstandigheden gehouden worden om gruwelijk in het slachthuis te eindigen voor financieel gewin en de lekkere trek op het bord. Iets wat vandaag de dag bovendien ook nog eens volstrekt onnodig is omdat er voldoende overheerlijke plantaardige volwaardige alternatieven te consumeren zijn voor vlees, eieren en zuivel.