Twee ‘offer’schapen gered van illegale slacht en naar opvang gebracht

Woensdagavond 21 juli – In het dorp Ingen in de Betuwe heeft de politie vanmiddag bij een woonhuis een inval gedaan en daar vijf schapen aangetroffen die al illegaal onverdoofd geslacht waren. Twee schapen waren nog in leven, hun hals was al kaalgeschoren ter voorbereiding om hun keel door te snijden. De oormerken van de dieren waren verwijderd.

De NVWA heeft contact opgenomen met Comité Dierennoodhulp om de twee schapen waarvan afstand werd gedaan te komen halen en naar een van hun opvangen te brengen. De schapen die erg bang waren zijn inmiddels in hun opvangplek bij Landgoed De Peerdegaerdt  gearriveerd in Strijen. In de opvang gaan de schapen drie weken in quarantaine en worden ze grondig onderzocht door een NVWA dierenarts. Als na drie weken de NVWA dierenarts constateert dat de schapen gezond zijn mogen ze herplaatst worden. Zij komen dan te wonen bij dierenvrienden waar ze nooit meer het risico lopen geslacht te worden.

Comité Dierennoodhulp vind het bijzonder treurig dat er vijf schapen niet gered konden worden, maar is daarentegen erg blij dat de twee nog levende schapen nu echt gered zijn en een mooi en lang leven tegemoet gaan.

Ook dit jaar heeft Comité Dierennoodhulp afspraken kunnen maken met de NVWA en de politie om offerdieren zoals schapen en geiten op te mogen vangen. Comité Dierennoodhulp is voor de NVWA en de politie in de offerfeest periode 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Dierenvrienden staan de komende dagen 24 uur klaar om na een telefoontje van het Comité te helpen met het vervoer naar de opvangplekken waar de dieren eerst in quarantaine gaan en door een NVWA- dierenarts op hun gezondheid worden gecheckt. Comité Dierennoodhulp hoopt op deze manier van de illegale slacht geredde dieren het leven te kunnen schenken waar deze dieren recht op hebben.  

Voor 2019 werden de door de NVWA van illegale slacht aangetroffen schapen en geiten, waarvan de oormerken waren verwijderd, op kosten van de verdachte naar het slachthuis gebracht en aldaar geslacht en vernietigd. Comité Dierennoodhulp vond dit niet te verteren en is destijds het gesprek met de NVWA aangegaan wat resulteerde in het mogelijk maken van deze optie. Zodra de verdachte nu afstand doet heeft hij de kosten van vervoer en vernietigen niet en zullen de dieren niet meer in de voedselketen terecht komen. Dat laatste is geen punt want de dieren zullen zodra ze gezond verklaard zijn na hun quarantaineperiode door Comité Dierennoodhulp ondergebracht worden bij mensen die van dieren houden en daarom vegetariër of veganist zijn.  

 

Comité Dierennoodhulp hoopt in samenwerking met de politie en de NVWA met dit diervriendelijke initiatief een sluitende oplossing te hebben gevonden om dieren die onderdeel zijn van strafbare feiten een nieuw leven te kunnen geven.