Van illegale slacht geredde offerdieren mogen nu naar opvang

Voor het eerst mogen dit jaar dieren als schapen en geiten die door de politie of de NVWA aangetroffen worden voordat ze illegaal en onverdoofd geslacht zouden gaan worden, gered worden in plaats van dat deze dieren ‘vernietigd’ of alsnog geslacht worden. Het offerfeest zal dit jaar op 11 augustus van start zal gaan.

Comité Dierennoodhulp die de coördinatie in handen heeft van het vervoer en de opvangplekken is heel erg blij dat de NVWA hiervoor toestemming heeft gegeven zodat deze geredde dieren zo de kans krijgen op een lang en goed leven op een adres waar ze nooit het risico meer lopen geslacht te worden.

Omdat het veelal schapen en geiten betreft waarvan de oormerken zijn verwijderd werden de dieren voorheen op kosten van de verdachte naar het slachthuis gebracht en aldaar vernietigd. De oormerken worden verwijderd om vervolging te voorkomen. Comité Dierennoodhulp en Een DIER Een VRIEND vonden dit niet te verteren en zijn het gesprek met de NVWA aangegaan wat resulteerde in het mogelijk maken van deze optie. Zodra de verdachte nu afstand doet heeft hij de kosten van vervoer en vernietigen niet en krijgen de dieren de art 39a status wat betekent dat ze direct naar hun nieuwe plek vervoerd worden, nooit meer verhandeld mogen worden en niet in de voedselketen terecht mogen komen. Dat laatste is geen punt want de dieren worden ondergebracht bij mensen die juist van dieren houden en daarom vegetariër of veganist zijn.

De NVWA heeft de politie van deze nieuwe mogelijkheid op de hoogte gebracht samen met de contactgegevens van Comité Dierennoodhulp die de komende dagen 24 uur per dag hiervoor bereikbaar zal zijn. Veel dierenvrienden uit heel het land hebben Comité Dierennoodhulp aangeboden om te helpen met het permanent opvangen en het vervoer van deze dieren.

Comité Dierennoodhulp hoopt in samenwerking met de politie en de NVWA met dit diervriendelijke initiatief een sluitende oplossing te hebben gevonden om dieren die onderdeel zijn van strafbare feiten een nieuw leven te kunnen geven.