Dierenorganisaties sturen brandbrief naar aanleiding van gedumpte haan in hotel naar gemeente Rotterdam

12 februari 2024 – Comité Dierennoodhulp heeft vanmorgen samen met House of Animals, Zwerfkip en Zo, Red een Legkip, Dierenrechten Alliantie, Diervriendelijk Nederland en stichting Akka’s Ganzenparadijs een brandbrief (zie bijlage) gestuurd naar zowel de gemeenteraad als het College van B&W van Rotterdam. In de brandbrief wordt de gemeente Rotterdam dringend verzocht haar wettelijke zorgplicht voor zwerfdieren na te komen. In artikel 8, lid 3 boek 5 van het Burgerlijk Wetboek is ten aanzien van zwerfdieren bepaalt dat de gemeente daar verantwoordelijk voor is en dat het welzijn van de dieren voorop dient te staan. Onder dit artikel vallen ook gedumpte kuikens, hennen en hanen. Dat dierenambulances niet willen rijden voor deze in nood verkerende dieren past hier niet bij. Evenals het niet past dat Vogelklas Karel Schot deze gedomesticeerde dieren wel aanneemt en ze vervolgens doorsluist naar een dierenhandelaar. Hierdoor raken deze dieren van de regen in de drup en eindigen vaak als voedseldier. De gemeente Rotterdam geeft deze opvang en dierenambulances flink subsidie terwijl zij met deze dieren slecht omgaan.

De haan die onlangs in hotel gevonden werd door de politie en waar de dierenambulance niet voor wilde rijden en waar geen opvang in Rotterdam voor was te vinden, werd de welbekende druppel die de emmer deed overlopen voor de dierenbelangenorganisaties. In het afgelopen jaar hebben zowel Comité Dierennoodhulp als Red een Legkip en Zwerfkip en Zo de inwoners van Rotterdam die zich bekommerden om gedumpte kuikens, hennen en hanen moeten helpen omdat de dierenambulance en de Dierenbescherming niet wilden helpen.

De zeven dierenbelangenorganisaties willen dat er snel een goede diervriendelijke oplossing voor de gedumpte kippen komt. Ze willen dat de gemeente Rotterdam het voorbeeld na gaat volgen van de gemeente Amsterdam die al een aantal jaren een eigen opvang voor kippen heeft en waar ook de dierenambulance voor kippen rijdt. Het nieuwe dierenasiel van de gemeente dat dit jaar geopend wordt moet hierin een belangrijke rol spelen vinden de dierenorganisaties. Daarnaast horen dierenambulances hun taak uit te voeren waar ze voor bedoeld zijn: te rijden voor dieren in nood. De zeven dierenbelangenorganisaties willen op korte termijn een gesprek met de gemeente om te zorgen dat er snel een diervriendelijke oplossing komt voor gedumpte kippen. Ook bieden zij aan de gemeente te helpen totdat het nieuwe asiel geopend is.