Overheid schuldig aan pijnlijke vergassingsdood van 3.162.005 dieren door foute aanpak vogelgriep

19 mei 2022 – Comité Dierennoodhulp heeft een brandbrief gestuurd naar minister Staghouwer  en naar de Vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de schaamteloze en dieronvriendelijke aanpak van vogelgriep. Deze foute aanpak heeft er inmiddels voor gezorgd dat ​er in nog geen 8 maanden tijd geheel onnodig 3.162.005 dieren door vergassing op een pijnlijke manier stikkend aan hun eind gekomen zijn. 693.100 gezonde dieren werden zelfs preventief op deze afschuwelijk wijze gedood door de NVWA. Comité Dierennoodhulp vreest dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Want hoeveel gezonde kuikens en opfokhennen er inmiddels al zijn doodgemaakt omdat ze niet vervoerd konden worden van of naar de boeren in het vervoersverbodgebied​, vermeld​ rijksoverheid.nl niet. Dat moeten er inmiddels honderdduizenden of misschien wel miljoenen zijn. De brandbrief wordt ondersteunt en is meeondertekend door vijf andere dierenrechtenorganisaties.

De dierenrechtenorganisaties willen antwoord op voor hen prangende vragen. Zoals hoeveel euro betaalt de burger ​via de belasting mee aan dit onnodige wrede vergassen en voor de compensatie aan de boeren?  Hoeveel gezonde kuikens en opfokhennen zijn er van oktober 2021 tot heden gedood omdat de dieren niet naar een vervoersverbod gebied vervoerd mochten worden of omdat zij niet weg konden uit een vervoersverbod?  Waarom geld​t de strategie van vaccineren waarin de overheid tijdens de coronapandemie heilig in geloofde​, opeens niet voor dieren? Ook tegen corona gevaccineerde mensen konden nog altijd andere mensen besmetten, maar toch stond men achter vaccinatie.

In de brandbrief hekelen de dierenrechtenorganisaties de huidige aanpak van de overheid tegen de vogelgriep. Dat zij in een land leven waar de overheid zo met dieren omgaat doet hen diep schamen.

“Het is bizar dat er zo met dieren wordt omgegaan, hun leven lijkt nog minder waard dan een wc-rol. De overheid had al deze dieren al jarenlang kunnen beschermen tegen vogelgriep met een vaccin, maar economische belangen acht men belangrijker dan het onnodig veroorzaken van enorm veel dierenleed.” aldus de dierenrechtenorganisaties.

De organisaties willen dat er gestopt wordt met preventief ‘ruimen’ en dat er ook niet langer ‘geruimd’ wordt bij laag pathogene vogelgriep. Er moet op zeer korte termijn overgegaan worden op vaccineren tegen de vogelgriep bij kippen, kalkoenen en eenden. En om een grotere en gevaarlijkere pandemie dan corona te voorkomen, is een snelle afbouw van deze dierenindustrie noodzakelijk. Deze is immers schadelijk voor de gezondheid van de mens, maar ook bijzonder dieronvriendelijk voor dieren. Bovendien is deze industrie ook helemaal niet meer nodig omdat er al voldoende lekkere plantaardige kippenvleesvervangers zijn en er ook steeds meer plantaardige goede eivervangers op de markt komen, zonder de daaraan verwante schade aan de volksgezondheid en het klimaat.